Välkommen till San Jose!

Plans fältkontor i San Jose
Känns bra att bli påmind om Plans vision varje morgon. Plan har arbetat på Occidental Mindoro sedan 1990 och det arbetar ca 50 personer här. Det är många anställda eftersom det pågår många olika typer av projekt på ön. Dels finns det 7 000 fadderbarn och de projekt som barnfaddrarna stödjer. Sedan har vi projekten som minoritetsfaddrarna stödjer. Utöver det finns det ett gäng andra projekt som stödjs av EU, andra institutionella givare och grants från några insamlingsländer.

Min arbetsplats!
Det här är min arbetsplats, vi sitter och arbetar i det som också används som konferensrum. De som sitter här är på kontoret sporadiskt då de arbetar mycket ute i fält och även befinner sig på Plans fältkontor i Sablayan vissa dagar.

50 år och 26 311 lärare, 235 766 stipendier och 858 klassrum senare

På kartan ser ni Filippinerna och Occidental Mindoro är markerad. Plan har arbetat i Filippinerna sedan 1961 och firade 50 år i landet förra året. Utbildning är det Plan arbetar mest med i Filippinerna. Under de senaste 10 åren i landet har Plan exempelvis utbildat 26 311 lärare, gett skolstipendium till 235 766 elever samt byggt och utrustat 858 klassrum.

San Jose – istället för Stockholm

I måndags kom jag till orten San Jose, där jag kommer bo och arbeta de kommande fyra månaderna. Det bor ungefär en halv miljon invånare på Mindoro och de flesta av dem talar dialekten Tagalog. På Occidental Mindoro försörjer sig de flesta på jordbruk och de vanligaste grödorna är ris, majs, lök och tobak. Det odlas även kassava, jordnötter, sötpotatis och ingefära i mindre utsträckning. Många livnär sig också som fiskare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *