Rapport från Klimatsmarta barn i Filippinerna


Filippinerna är ett av världens mest katastrofdrabbade länder. Just nu är tusentals människor drabbade efter en tropisk storm i södra delen av landet. I ett land som ofta drabbas av stormar, kraftiga regn och översvämningar är det viktigt att ha kunskap om vad man kan göra för att minska riskerna att drabbas och hur katastrofer kan förebyggas.

Plan har under en lång tid arbetat tillsammans med barn, unga, lärare, invånare och myndigheter på Camotesöarna i Filippinerna med att minska riskerna för katastrofer och många boende har blivit nästintill experter på just detta. Tack vare vårt nya projekt för Klimatsmarta barn finns nu möjlighet att sprida projektet till fler områden, fler skolor och fler engagerade ungdomar. Läraren Marianila säger: ”Riskreducering och klimatanpassning är allas ansvar. Vår approach är att tänka stort men starta i det lilla”.

Ungdomar och vuxna från Södra Leyte, en annan del av Filippinerna besökte nyligen Camotesöarna för att lära av projektet och kunna ta viktiga kunskaper med sig hem. I diskussioner med ungdomarna på Camotesöarna delade grupperna med sig av sina kunskaper och erfarenheter. En sak som gruppen från Södra Leyte var särskilt intresserade av var hur Camotesungdomarna gjort för att få så mycket stöd och uppmärksamhet från de vuxna i samhället.  Efter studieresan har gruppen i Södra Leyte satt igång med olika aktiviteter. De sprider information om riskreducering och katastrofer, bland annat med hjälp av filmvisning. De har också planterat bambuplantor och träd, som skyddar deras by mot översvämningar, en projektidé de fick tillsammans med sina unga ”kollegor” på Camotesöarna.

Ungdomarna på Camotesöarna och i Södra Leyte är definitivt Klimatsmarta barn som förändrar världen! Vill du visa ditt stöd för deras arbete – gilla vår kampanjsida på facebook. Vill du ge en gåva – sms:a Nyår till 72910 så skänker du 50 kronor till katastrofarbetet i Filippinerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *