Ett stolt GRATTIS säger vi till 2011 års vinnare av Nobels fredspris….

t
Leymah Gbowee. Foto: Michael Angelo

….som kämpar för flickors rättigheter. Två av vinnarna, Ellen Johnson Sirleaf och Leymah Gbowee, stöder vårt arbete för flickors rättigheter. Flickor utsätts för dubbel diskriminering världen över både för att de är unga och för att de är flickor.

– Plan arbetar sedan flera år tillbaka för främjandet av flickors rättigheter genom kampanjen ”Because I am a girl” och sedan 2009 har vi arbetat för att FN ska skapa en Internationell Flickadag. Det är särskilt glädjande för oss att en av pristagarna, nämligen Leymah Gbowee också förespråkar skapandet av en Internationell Flickadag, säger Anna Hägg-Sjöquist generalsekreterare på Plan Sverige.

Gbowee var drivande i en rörelse i Liberia som protesterade mot användandet av barnsoldater och våldtäkter som vapen i krig och hon var även drivande i arbetet som ledde till fred i Liberia i början av 2000-talet. Gbowee tog tillfället i akt att i samband med beskedet om fredspriset ta upp frågan om flickor och unga kvinnor. Hon hoppas att priset ska påminna unga kvinnor om att ”det finns ingenting i den här världen som du bestämmer dig för att göra som du inte kan göra.”
– Jag tror att en Internationell Flickadag kan användas av samhällen och av kvinnogrupper för att säga att vi verkligen bryr oss om framtidens generation. Den Internationella Flickadagen kommer att användas som ett tillfälle när vi kan säga att alla de strider som vi genomlidit inte kommer att upprepas av våra flickor, sade Gbowee i en intervju med Plan tidigare i år.

En annan mottagare av Nobels Fredspris är Ellen Johnson Sirleaf, som blev Liberias första demokratiskt valda kvinnliga president 2005. Under hennes tid som president har hon lagstadgat om gratis grundskola och obligatorisk skolgång. Hon har visat sitt stöd för Plans arbete vid flera tillfällen, till exempel skrev hon 2008 förordet till Plans andra årliga rapport om flickors situation i världen.

Gbowee visar sitt stöd för en Internationell Flickadag

Läs rapporten från 2008 som Ellen Johnson Sirleafs skrivit förordet till: Because I am a girl – In the shadow of war

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *