Stoppa våldet mot flickor!

I dag den 25 november är det den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. I samband med dagen har FN:s Generalsekreterare Ban Ki-moon gjort ett uttalande för att uppmärksamma hur viktigt det är att även stoppa det våld som flickor utsätts för.

“Våld mot kvinnor och flickor tar sig olika uttryck och är utbrett i hela världen. […] På den här internationella dagen, uppmanar jag regeringar och partners runt om i världen att dra nytta av unga personers energi, ideér och ledarskap för att hjälpa oss att stoppa denna pandemi av våld. Endast då kommer vi få en mer rättvis och fredlig värld.”

Världen över drabbas unga kvinnor i högre utsträckning av sexuellt utnyttjande, våldtäkt, trafficking, prostitution och övergrepp än pojkar. Närmre hälften av alla sexuella övergrepp sker mot flickor som är 15 år eller yngre. En studie om kvinnors hälsa och våld i hemmet, som är baserad på fakta från flera länder, och utförd av Världshälsoorganisationen (WHO), fann att 21 procent av de svarande hade utsatts för sexuellt utnyttjande innan de hade fyllt 15.

Plan arbetar för att stoppa våld mot flickor, bland annat genom kampanjen Because I am a Girl. Plan Sverige har också ett samarbete med Plan Egypten kring ett omfattande projekt mot skadliga sedvänjor som barnäktenskap och könsstympning i södra Egypten. Projektet berör 125 000 människor och syftar till att förändra beteenden och attityder som gör att de skadliga sedvänjorna lever vidare.

Om du vill lära dig mer om flickors situation i världen, spela vårt kortspel och vinn priser!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *