Så gör din gåva nytta

Vi filmar inte bara för Plans räkning i Zambia. Uppdraget för vårt filmande kommer från Postkodlotteriet och tanken är att vi på Plan ska jobba ihop med Rädda Barnen i detta projekt. De korta reportagen vi nu som organisationer tillsammans producerar ska sen visas i TV4 och Postkodlotteriet framöver.

Idag filmade vi Rädda Barnens projekt ”Sports in action”. Det är ett projekt där ett antal instruktörer åker runt till skolor och lär ut om Aids och HIV. För att själva lärandet ska bli mer lustfyllt så kombinerar man undervisning med olika typer av aktiviteter. Mest sportaktiviteter som fotboll, men det kan även handla om aktiviteter som exempelvis drama.

Dagens huvudrollsinnehavare var den 10-åriga pojken Chimuka. Han bor och går i skolan i en by som heter Liteta i Chibombo-distriktet. Vi fick vara med honom och hans skolklass på veckans ”Sports in action” lektion. Det blev många glada skratt, men också svåra frågor om HIV. Hur smittar det? Kan man leka med någon som har HIV? Vad ska man göra om en kompis skadar sig och börjar blöda? Undervisningen avslutades med en gigantisk fotbollsmatch.

Det är oerhört stort att få vara med och se att pengar som kommer från organisationer som Rädda Barnen och Plan når sina mål och gör nytta! Jag är väldigt övertygad om att barnen i dagens klassrum kommer att ha en helt annan kunskapsgrund om AIDS och HIV än sina jämnåriga kamrater som inte deltagit i ”Sports in action”-aktiviteterna. Naturligtvis kommer detta att påverka barnen på ett bra sätt även som vuxna och förhoppningsvis kommer HIV-problematiken i ett land som Zambia på sikt minska.

Det är häftigt att se att just din gåva faktiskt gör skillnad!

Chimuka 10 år under en "sports in action"-lektion. Foto: Elsa Falk
Viktor filmar aktiva elever och lärare i klassrummet. Foto: Elsa Falk
Det är mycket stoj och aktiviteter på en "Sports in aktion"-lektion. Foto: Elsa Falk
Joseph och Bertha jobbar för Plan respektive Rädda Barnen lokalt i Zambia. De är våra värdar under vistelsen. Foto: Elsa Falk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *