De livsviktiga zambulanserna

Idag var det då stora Zambulans-dagen. Vi mötte upp Zambulans-föraren Jean utanför förlossningskliniken i Chibombo. Men innan det var dax för Jean att trampa iväg för att visa oss hur det hela går till så ville alla männen provköra, fota och klämma på Zambulansen. En lustig liten föreställning där de höggravida kvinnorna stod i bakgrunden och fnissade. När detta väl var avklarat så rullade vi iväg, Jean på sin ambulans och vi andra i flakbilen. Vi satte inslagsproducent Viktor på taket för att fota. Det kändes lite som ett långfilmsdrama helt plötsligt.

Senare på dagen arrangerade vi ett möte mellan Jean och den unga mamman Taurai. För 6 månader sedan körde Jean Taurai till kliniken och förlossningen av hennes andra barn Vincent. Både Taurai och Jean var väldigt eniga om att Zambulanser behövs i Zambia och att de väldigt gärna skulle se fler av dom så att alla kvinnor får en möjlighet att föda säkert.

Alla män i närheten flockades runt Zambulansen. Den skulle provköras, provliggas och fotas. Foto: Elsa Falk
På avstånd iakttar kvinnorna spektaklet fnissandes. Foto: Elsa Falk
Så här spännande filmuppdrag blir det för oss på Plan. Foto: Elsa Falk
Här är Vincent 6 månader tillsammans med mamma Taurai och Zambulansförare Jean. Foto: Elsa Falk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *