Nchimunya – en stencool tjej

Var sjätte vuxen i Zambia är HIV-positiv. På grund av detta så har meddellivslängden sjunkit från 50 år på 70-talet till 37 år nu! I Zambia är det också tradition att föda hemma och om du då HIV-positiv mamma så är det högst troligt att du vid en hemmafödsel smittar ditt nyfödda barn.

Idag träffade vi Nchimunya. Hon är mycket ung och ska snart föda sitt första barn på byns lilla förlossningsklinik. Hon har bestämt sig för att bryta traditionen därför att hon vill få en säkrare förlossning – både för henne själv och barnet. Nichimunya är inte HIV-positiv, men det finns många andra anledningar som gör att sjukhusfödsel är oerhört mycket mindre riskfyllt än en hemmafödsel. Till förlossningen blir hon skjutsad i en så kallad Zambulans. Det är helt enkelt en cyckel med en kärra påhäktad där bak som hon kan ligga i. Nichimunya är inte nervös inför förlossningen säger hon. Verkar vara en stencool tjej!

Beroende på superb planering (tack Jennie och lokala Plan-teamet) så blev vi klara med dagens filmande redan på eftermiddagen. Just nu håller inslagsproducent Viktor på att föra över dagens inspelade material till datorn för att sen kunna göra en översättning. Jag är så nyfiken så jag måste kila över och kolla strax.

Zambia är ett oerhört vackert land! Nu i november börjar regnperioden och utanför mitt hotellrum hör jag åskan mullra på avstånd.

Nchimynya med ett av byns barn. Foto: Elsa Falk
Exteriör av byns förlossningsklinik. Foto: Elsa Falk
Här kommer Nchimunya föda om bara några veckor. Foto: Elsa Falk
Viktor filmar Nchimunya tillsammans med den kvinnliga släkting som ska köra henne till förlossningskliniken. Foto: Elsa Falk
Traktens ungar var nyfikna på filmandet. Foto: Elsa Falk

2 reaktioner på ”Nchimunya – en stencool tjej”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *