Annorlunda helgnöje

Som jag skrivit tidigare så råder det ständig brist på bensin här i Malawi. När jag var här i våras hände det ibland att vi på helgerna packade med oss lunch och hade picknick på macken i väntan på bensin. Nu är det dags igen – under hela förra veckan fanns det ingen bensin i Lilongwe. Gatorna ekade tomma och folk kunde inte ta sig till jobbet. Såväl taxipriser som minibusspriserna tredubblades på en dag, vilket också ledde till att alltfler kontor gapade tomma.

Jag vill minnas att det blev ett herrans liv när SL höjde sina biljettpriser med en hundralapp för inte så länge sedan. Föreställ er hur det hade blivit om de hade tredubblat priserna – på en dag!

För någon dag sedan började det sakta men säkert komma in lite bensin till huvudstaden och picknicken på mackarna runtom i staden var återigen ett faktum. Bensin räckte dock enbart till ett fåtal personer och de flesta blev utan. Många bunkrar upp med bensindunkar som de sedan säljer på svarta marknaden, vilket i dagsläget är det enda sättet att få tag på bensin.

Det ryktas om att det kanske kommer in lite bensin framåt helgen, så då blir det till att packa picknick-korgen igen och bege sig mot macken.

/Shifteh

Kö till en bensinmack i Lilongwe

En reaktion på ”Annorlunda helgnöje”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *