Varje dag är ett äventyr…

Livet i Afrika är ganska oförutsägbart – när jag vaknar på morgonen har jag en plan för hur min dag ska bli och vad jag ska uträtta under dagen. De flesta kvällar när jag går och lägger mig inser jag att inget av det jag planerat under morgonen har hänt. Däremot en hel del annat. Här kommer ett sådant exempel.

I helgen tänkte jag och en kompis ta en minisemester och åka till Malawisjön. Stället som vi skulle åka till ligger ungefär två timmars bilfärd från Lilongwe. Vi lyckades hitta en mack där det finns bensin (ständig bristvara i Malawi), fyllde tanken och gav oss iväg.

Efter en halvtimmes resa började mätaren sjunka snabbare än Greklands ekonomi. Trots att vi var ganska säkra på att mätaren måste ha fått fnatt, så var det lite oroväckande när den började närma sig tom tank. Vi stannade på en mack där vi fick veta att det inte skulle komma bensin förrän på måndag och att närmaste mack där det fanns bensin låg tre timmar bort. Så vi körde vidare och hoppades på det bästa. Mitt i den här oron hörde vi ljudet som man absolut inte vill höra när man är mitt ute i ingenstans – punktering.

När vi märkte att vi inte har verktygen för att byta däck, att reservdäcket har sett sina bästa dar och att solen är på väg ned, började det bli dags att bli lite lätt orolig.

En man kom cyklandes på vägen och talade om för oss att det fanns en pytteliten by inte så långt därifrån och att det fanns en pytteliten ”stad” ungefär en halvtimmes bilresa bort, där det kanske fanns en mekaniker och kanske reservdäck.

Jag stannade i byn medan kompisen fick lift till den så kallade staden. Jag försökte umgås med folket i byn som först var livrädda för mig, men sedan genom teckenspråk blev mina vänner och lagade middag åt mig. Två timmar senare kom kompisen tillbaka med en mekaniker och ett däck. Vi bytte däcket i mörkret, sa farväl till mina nyfunna vänner i byn och åkte vidare till ”staden” och ”mekanikern” för att kolla de andra däcken. När vi väl kom fram till sjön var det läggdags, och morgonen därpå gav vi oss av tidigt på morgonen ifall vårt ”nya” fina däck skulle krångla. Behöver jag säga att det inte blev mycket till semester? Eller att jag aldrig igen kommer att köra en meter utan att kolla att reservdäck och verktyg är med?

/Shifteh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *