Vattenfall – turistattraktion eller risk?

Foto: Telanhon

I San Isidro i Filippinerna finns det vackra vattenfallet Pinipisakan. För invånarna är det en viktig turistattraktion som lockar besökare till området. Allt borde vara frid och fröjd. Men så är det inte riktigt. Den senaste tidens olyckshändelser i olika delar av landet har gjort invånarna medvetna om de risker som finns i närheten av floden, speciellt när en storm eller tyfon inträffar.

Byn är med i Plans projekt för att minska riskerna för katastrofer i Filippinerna och genom workshop och utbildningar inom projektet har invånarna lärt sig om de risker som finns i närheten av floden och hur de kan minskas. Innan hade ingen funderat över farorna i närheten av vattnet. Som ordföranden i byns riskreduceringskommitté säger: ”Under en lång period tog vi lätt på floden och dess mäktiga vatten. Nu har vi förstått att vi måste kunna hantera den för vår överlevnad och säkerhet”.

Nu har de installerat mätare på olika platser längs floden för att tidigt kunna varna om vattennivån stiger. Inte minst vid Pinipisakanfallet är detta viktigt eftersom det besöks av turister och äventyrare som inte känner till området.

Inom projektet har en katastrofplan skapats som guidar ledningen och invånarna i vad man ska göra om en katastrof händer. I kombination med att räddningspersonal utbildats, kan såväl besökare som boende ska känna sig trygga i området.

Resultaten från Filippinerna visar att även om man bor i ett område där det är hög risk för katastrofer finns det mycket man kan göra för att minska riskerna att människor drabbas.

 

Visste du att…

  • Till följd av klimatförändringen ökar det extrema vädret vilket gör att naturkatastroferna blir fler och värre.
  • Uppskattningsvis 175 miljoner barn drabbas av katastrofer varje år.
  • Barn är allra mest utsatta vid katastrofer, men trots det har de minst att säga till om.

Läs mer om hur Plan arbetar med att minska riskerna

Publicerat av

Plan Sverige

Plan förverkligar barnkonventionen. Vi arbetar för och med utsatta barn i 50 utvecklingsländer. Målet: att alla barns rättigheter ska respekteras och efterlevas. Plan grundades i England 1937 och är en av världens största och äldsta barnrättsorganisationer.

En reaktion till “Vattenfall – turistattraktion eller risk?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s